Terug
Gepubliceerd op 30/04/2024

2024_GR_00040 - Herziening politiecodex - Versie 2024 - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 23/04/2024 - 20:00 /
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Politiereglement.

Samenstelling

Aanwezig

Guy Peeters, voorzitter; Lieven Janssens, burgemeester; Luc Lauwereys, raadslid; Paul Laeremans, raadslid; Simon Dens, raadslid; Mizel Gebruers, schepen; Kobe Vercauteren, schepen; Sara Van Rooy, raadslid; Jos Bouly, schepen; Eva Somers, raadslid; Benny Van Hooghten, raadslid; Bea Landuyt, raadslid; Priscilla Geluykens, schepen; Viki Matheussen, raadslid; Glenn Van de Vel, raadslid; Niels De Ceuster, raadslid; Chris Van Opstal; Annick Verswijvel; Elly Beirinckx, algemeen directeur

Afwezig

Sofie Theunissen, raadslid

Secretaris

Elly Beirinckx, algemeen directeur

Voorzitter

Guy Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00040 - Herziening politiecodex - Versie 2024 - Goedkeuring

Aanwezig

Guy Peeters, Lieven Janssens, Luc Lauwereys, Paul Laeremans, Simon Dens, Mizel Gebruers, Kobe Vercauteren, Sara Van Rooy, Jos Bouly, Eva Somers, Benny Van Hooghten, Bea Landuyt, Priscilla Geluykens, Viki Matheussen, Glenn Van de Vel, Niels De Ceuster, Chris Van Opstal, Annick Verswijvel, Elly Beirinckx
Stemmen voor 18
Viki Matheussen, Benny Van Hooghten, Niels De Ceuster, Eva Somers, Simon Dens, Glenn Van de Vel, Lieven Janssens, Sara Van Rooy, Luc Lauwereys, Kobe Vercauteren, Paul Laeremans, Mizel Gebruers, Jos Bouly, Annick Verswijvel, Bea Landuyt, Priscilla Geluykens, Chris Van Opstal, Guy Peeters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00040 - Herziening politiecodex - Versie 2024 - Goedkeuring 2024_GR_00040 - Herziening politiecodex - Versie 2024 - Goedkeuring

Motivering

Feiten en context

Op 11 augustus 2022 kwam de werkgroep voor de eerste keer bij elkaar. In de werkgroep werd in eerste instantie de input overlopen die werd samengebracht uit de diensten van de verschillende gemeenten, de lokale politiezone en enkele actoren die actief zijn op niveau van Neteland. Uit deze input bleek dat er ook vanuit de gemeenten zelf heel wat vraag is naar harmonisering. Daarnaast zijn er verschillende zaken die toegevoegd en weggelaten kunnen worden, maar geen van deze zaken is zeer urgent. Daarom stelde de werkgroep voor om de herziening van de politiecodex meteen volledig te doen door middel van een gefaseerde aanpak op een langere termijn. 

De werkgroep ging thematisch te werk, waarbij er een voorstel tot wijziging van een bepaald thema van de politiecodex werd uitgewerkt per stuurgroep die gepland stond. Na het samenleggen en bekijken van de input vanuit de verschillende partners, werden volgende thema’s geselecteerd om op te nemen in de gefaseerde aanpak voor de herziening van de politiecodex: begraafplaatsen, nachtwinkels, evenementen, geluidsoverlast, interne coherentie, openbaar domein, recreatiegebieden, reinheid, uitbatingsvergunningen en woonwagens en kamperen. Op de maandelijkse stuurgroep Neteland werd elk thema telkens kort even besproken, waarna de algemeen directeurs dit intern terugkoppelden naar hun bevoegde diensten van het lokaal bestuur. Op de daaropvolgende stuurgroep kon eventuele feedback meegegeven worden zodat de wijzigingen telkens transparant en in systematische afstemming met zowel de stuurgroep als de bevoegde diensten gebeurde.

Er werd rekening gehouden met adviezen van politie, de gemeentelijke diensten, burgers, de GAS dienst, nieuwe wetgevingen (o.a. wijzigingen federale GAS-wet), voorstellen ARIEC, nieuwe fenomenen, de stuurgroep Neteland,… Er werd getracht om een logischere opbouw van teksten, inhoudstafel (verplaatsing artikels, andere namen hoofdstukken,..) en inhoud van de artikels te bekomen. Zo werd er een zonale versie van de politiecodex opgemaakt die grotendeels uniform is, maar niet identiek. Hierdoor zijn sommige bepalingen ook niet van toepassing voor bepaalde gemeente(n).

 Volgende wijzigingen werden doorgevoerd:

  • Alle definities gebundeld en vooraan
  • Louter tekstuele wijzigingen ter verduidelijking 
  • Schrapping artikels 
  • Toevoeging nieuwe artikels/fenomenen
  • Uniformisering 

Het volledig overzicht van de wijzigingen is terug te vinden in de bijlagen. 

Op 22 januari 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het voorstel tot herziening van de politiecodex Neteland. Het college van burgemeester en schepenen besliste eveneens om alle adviesraden uit te nodigen op een gezamenlijk infomoment op dinsdag 6 februari 2024 en de adviesraden om advies te vragen over de voorstellen tot wijziging. De adviesraden kregen vervolgens één maand de tijd om hun advies schriftelijk uit te brengen, met als uiterste deadline 8 maart 2024.

Volgende adviezen werden door de adviesraden teruggekoppeld aan het college van burgemeester en schepenen:

  • Advies jeugdraad Grobbendonk
    • Positief, mits een enkele opmerking: "Wij zouden graag vanuit Vrij tijd een advies geven betreffende het artikel 264, bijhorend bij het hoofdstuk Wildplakken. Het artikel zegt nu dat er verbod is op het plaatsen van opschriften, spandoeken,... op het openbare domein en andere constructies langs de openbare weg of in de onmiddellijke nabijheid ervan. Wij adviseren om hieraan toe te voegen dat er toch een toelating verkregen kan worden indien de gemeente via college of burgemeester hiervoor een toelating aflevert. Deze suggestie werd onderschreven door onze leden van de jeugdraad." De werkgroep herziening politiecodex stelt dat dit kan opgenomen worden doormiddel van een uitbreiding van paragraaf 2 van artikel 247 in de nieuwe versie van de politiecodex: Dit verbod geldt niet op plaatsen die door het college van burgemeester en schepenen voor aanplakking zijn bestemd of waarvoor het college van burgemeester en schepenen toelating verleentIndien alle colleges van burgemeester en schepenen in Neteland dit wenselijk achten, kan dit worden toegevoegd. De werkgroep beveelt deze aanpassing aan.
  • Advies Milieuraad Grobbendonk 
    • "Artikel 43. Grasmaaiers en hobbywerktuigen: Milieuraad wil op zon -en feestdagen het uur verschuiven van 7u naar 9u.  Dit werd beslist na stemming. (11 stemmen voor en 6 stemmen tegen) Ook professionele aannemers moeten deze uren respecteren. Motivatie: rust op zon -en feestdagen respecteren." De werkgroep herziening politiecodex stelt het volgende: het artikel over geluidsoverlast ’s nachts en de specifieke bepalingen met betrekking tot geluidsoverlast hanteren een verbod tussen 22.00 uur en 7.00 uur. Omwille van de uniformiteit en duidelijkheid naar de burgers toe, is het niet aangewezen om hierop een uitzondering toe te passen.
    • "Artikel 152. Openbaar domein - Veilige en vlotte doorgang: Milieuraad wil hier toch niet alle oplossingen tot opladen uitsluiten.  Er moeten mogelijkheden zijn om de elektrische wagen op te laden via openbaar domein als er geen mogelijkheid is tot parkeren op privéterrein.  Via concrete richtlijnen vanuit het bestuur willen ze armen of sleuven toelaten.   Motivatie: er zijn momenteel niet voldoende openbare oplaadmogelijkheden. (Stemming was eensluidend)" De werkgroep herziening politiecodex stelt hierbij dat het aan de gemeenten is om voldoende openbare laadinfrastructuur te voorzien. Hierin werd het advies van de zonale mobiliteitsraad Neteland (dd. 20/09/2022) gevolgd: "Laadkabels willen we graag toevoegen (we krijgen vaak vragen over laadkabels op het voetpad – uniform voor Neteland niet toestaan, ook geen andere privélaadinfrastructuur op openbaar domein). Geen privélaadinfrastructuur op openbaar domein."
    • "Artikel 366. Loslopende dieren: Milieuraad wil ook honden aan de leiband in agrarisch gebied, landbouwgebied en open ruimtegebied.  Motivatie: ook in deze gebieden leeft er veel wild en fauna, bij loslopende honden worden deze opgejaagd en verstoord.  Er blijkt ook een nieuwe trend te zijn "Free Dog Walking" dwz dat de hond losloopt en de eigenaar de hond overal volgt. (Stemming was eensluidend)" De werkgroep herziening politiecodex verduidelijkt dat er een algemeen verbod geldt op openbare plaatsen, dat wil zeggen ook in agrarische gebied, landbouwgebied en open ruimtegebied. Er wordt verwezen naar de algemene definitie van een openbare plaats zoals ze is opgenomen in artikel 5 van de gecoördineerde versie van de politiecodex: “Openbare plaats: het openbaar domein, de terreinen toegankelijk voor het publiek en de niet-openbare terreinen die voor een zeker aantal personen toegankelijk zijn".
    • "Artikel 267. Lichthinder - Algemene bepalingen: Milieuraad vindt dat bepaalde zones, zoals industrie, te fel en continu verlicht worden door verstralers die heel de nacht branden.  Op vele plaatsen branden deze lichten voor inbraakbeveiliging continu, kan er niet met een bewegingssensor gewerkt worden.  Ook op privéterreinen brandt er soms continu felle sfeerverlichting, hier kan toch met een timer gewerkt worden. (Stemming was eensluidend)" De werkgroep herziening politiecodex stelt het volgende: er bestaat reeds een zeer uitgebreid hoofdstuk rond lichthinder. Wat betreft verlichting op privéterrein kan er met de politiecodex niet gehandhaafd worden, tenzij er hinder is voor de omgeving. In dat geval zijn de bepalingen voldoende ruim om te kunnen toepassen en lichthinder te sanctioneren.
  • Advies GECORO Vorselaar: positief

Verder zijn er vanuit het college van burgemeester en schepenen in Olen nog enkele opmerkingen geformuleerd, waarvoor het college van burgemeester en schepenen een beslissing dient te nemen: 

  • Artikel 280 §2: keuken- en tuinafval wordt hier vernoemd onder de noemer van huishoudelijke afvalstoffen die niet mogen aangeboden worden op het recyclagepark, terwijl tuinafval wel aangeboden mag worden op het recyclagepark. De werkgroep herziening politiecodex stelt dat keuken- en tuinafval hier verwijst naar GFT. GFT wordt huis-aan-huis opgehaald en mag daarom ook niet aangeboden worden op het recyclagepark. Na afstemming met IOK stelt de werkgroep voor om dit ter verduidelijking nog aan te passen naar “groente-, fruit- en keukenafval”. 
  • Artikel 155 §4: c) Elk deelvoertuig moet uitgerust zijn met een trackingsysteem, zodat het voertuig op elk moment kan worden gelokaliseerd. Het college van burgemeester en schepenen van Olen vraagt in hoeverre hierbij rekening gehouden werd met de Bluebikes en de fietsen van Umicore. Na afstemming met de directeur van Blue Bike blijkt dat Blue Bike momenteel bezig is met het omvormen naar een sluitend systeem met tracking waardoor hun fietsen binnenkort allemaal voldoen aan deze norm. Na afstemming met de voorzitter van de Zonale Mobiliteitsraad Neteland en de mobiliteitsambtenaar van Olen, stelt de werkgroep herziening politiecodex voor om dit punt als volgt te wijzigen: "Elk deelvoertuig voor particulier gebruik moet uitgerust zijn met een trackingsysteem, zodat het voertuig op elk moment kan worden gelokaliseerd.".
  • Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van Olen van 19 oktober 2023 houdende goedkeuring fuifbeleid Neteland: gezamenlijke geluidsnormen werd ingetrokken op 14 maart 2024. Het bestuur in Olen wenst uiteindelijk dan toch niet mee te gaan in een bijkomende dB(C)-weging voor openluchtevenementen. De werkgroep herziening politiecodex stelt daarom voor om artikel 17 van de gecoördineerde versie uit te breiden met de zin "Niet van toepassing in Olen".

Het college van burgemeester en schepenen nam op 4 april 2024 kennis van de geformuleerde adviezen en opmerkingen en keurde het voorstel tot herziening van de politiecodex principieel goed.

Juridische grond

  • Artikel 119 en 119bis Nieuwe Gemeentewet.
  • Artikel 135ยง2 Nieuwe Gemeentewet.
  • 22 december 2017 en wijzigingen: Artikel 40 en 41 Decreet Lokaal Bestuur.
  • 24 juni 2013 en wijzigingen: Wet over de gemeentelijke administratieve sancties
  • 11 december 2023 en wijzigingen: Wet tot wijziging van de wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties, van de Nieuwe Gemeentewet en van de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet.
  • 17 december 2023 en wijzigingen: Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet over de gemeentelijke administratieve sancties.
  • 17 december 2023 en wijzigingen: Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

§1. De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel tot herziening van de politiecodex.

§2. De gemeenteraad keurt de nieuwe politiecodex zoals in bijlage goed.

Artikel 2

§1. Deze wijzigingen wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 40 en art. 285 tem art. 287 van het Decreet Lokaal Bestuur. 

§2. Deze wijzigingen wordt eveneens bekendgemaakt overeenkomstig artikel 15 van de Wet van 24 juni 2013. Dat gebeurt door publicatie op de gemeentelijke website en via het gemeentelijk publicatieblad.

Artikel 3

§1. De nieuwe politiecodex treedt in werking op 1 juli 2024.

§2. De procedures die lopende zijn op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze politiecodex blijven onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die van kracht waren op het tijdstip van de inleiding van de procedure.

§3. Deze wijzigingen zijn van toepassing op de inbreuken die gepleegd werden na de inwerkingtreding ervan.