Terug
Gepubliceerd op 17/04/2024

2024_GR_00022 - Omgevingsvergunning - OMV-VV-2023-4 - Oostakker - Aanleg weg en goedkeuring rooilijnplan - Zaak van de wegen - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 20/02/2024 - 20:00 /
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guy Peeters, voorzitter; Lieven Janssens, burgemeester; Simon Dens, raadslid; Kobe Vercauteren, schepen; Sara Van Rooy, raadslid; Jos Bouly, schepen; Eva Somers, raadslid; Benny Van Hooghten, raadslid; Bea Landuyt, raadslid; Priscilla Geluykens, schepen; Viki Matheussen, raadslid; Glenn Van de Vel, raadslid; Niels De Ceuster, raadslid; Chris Van Opstal; Annick Verswijvel; Elly Beirinckx, algemeen directeur

Afwezig

Luc Lauwereys, raadslid; Paul Laeremans, raadslid; Mizel Gebruers, schepen; Sofie Theunissen, raadslid

Secretaris

Elly Beirinckx, algemeen directeur

Voorzitter

Guy Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00022 - Omgevingsvergunning - OMV-VV-2023-4 - Oostakker - Aanleg weg en goedkeuring rooilijnplan - Zaak van de wegen - Goedkeuring

Aanwezig

Guy Peeters, Lieven Janssens, Simon Dens, Kobe Vercauteren, Sara Van Rooy, Jos Bouly, Eva Somers, Benny Van Hooghten, Bea Landuyt, Priscilla Geluykens, Viki Matheussen, Glenn Van de Vel, Niels De Ceuster, Chris Van Opstal, Annick Verswijvel, Elly Beirinckx
Stemmen voor 15
Viki Matheussen, Benny Van Hooghten, Niels De Ceuster, Eva Somers, Simon Dens, Glenn Van de Vel, Lieven Janssens, Sara Van Rooy, Kobe Vercauteren, Jos Bouly, Annick Verswijvel, Bea Landuyt, Priscilla Geluykens, Chris Van Opstal, Guy Peeters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00022 - Omgevingsvergunning - OMV-VV-2023-4 - Oostakker - Aanleg weg en goedkeuring rooilijnplan - Zaak van de wegen - Goedkeuring 2024_GR_00022 - Omgevingsvergunning - OMV-VV-2023-4 - Oostakker - Aanleg weg en goedkeuring rooilijnplan - Zaak van de wegen - Goedkeuring

Motivering

Feiten en context

Op 12 september 2023 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend door Koen Wouters Landmeters, Poederleese weg 22 te 2275 Lille voor het verkavelen van een perceel in 2 loten voor eengezinswoningen met aanleg van een nieuwe verkeersweg op een perceel gelegen Oostakker te 2290 Vorselaar, kadastraal bekend afdeling 1, sectie G, nrs. 317E6, 317E7 en 179R. De aanvraag omvat de aanleg van een nieuwe weg en een bijhorend rooilijnplan, alsook een gratis grondafstand.

Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 25 september 2023.

Volgende adviesinstanties werden verzocht om advies te geven over deze omgevingsvergunningsaanvraag: Fluvius, Pidpa, Pidpa-HidroRio, Belgacom-Proximus, Wyre.  

Volgende adviezen werden ontvangen:

  • het advies van Fluvius werd ontvangen op 3 oktober 2023; een uitbreiding van het elektriciteitsnet is nodig;
  • het advies van Pidpa werd ontvangen op 6 oktober 2023: een uitbreiding van het drinkwaternet is nodig;
  • het advies van Pidpa-HidroRio werd ontvangen op 6 oktober 2023: een uitbreiding van de riolering is nodig;
  • het advies van Belgacom-Proximus werd ontvangen op 14 november 2023: er is geen infrastructuur van Belgacom-Proximus aanwezig;
  • het advies van Wyre werd ontvangen op 10 oktober 2023: er is geen uitbreiding van het Wyre netwerk noodzakelijk.

De aanvraag, inclusief het rooilijnplan, werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. De aanvraag werd openbaar gemaakt van 3 oktober 2023 t.e.m. 1 november 2023. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden 2 bezwaarschriften ingediend. Volgende bezwaarelementen werden aangehaald:

  1. Bezwaarindiener suggereert om de paaltjes op de web te behouden op de plaats waar die nu staan, nl. tussen perceel Oostakker 4 en de nieuw aan te leggen weg. Het lijkt volgens bezwaarindiener meer aangewezen om de nieuw kavels bereikbaar te maken via de Riemenstraat.
  2. Perceel 2 van de verkaveling heeft een buffer van 3 m tussen het bebouwbare gedeelte van perceel 1 en de rechter perceelsgrens. Bezwaar indiener stelt voor om deze te gebruiken naast het bebouwde gedeelte van perceel 1 zodat de privacy van Oostakker 4 meer wordt gerespecteerd.
  3. Al eerder is er sprake geweest om op het stuk grond waarvoor nu de verkaveling wordt aangevraagd te bouwen. Dit werd volgens bezwaarindiener steeds afgekeurd vanwege een verbod om de straat te verlengen omdat de ruimte te smal was om eventueel hulpdiensten te laten passeren of te draaien. Het lijkt volgens bezwaarindiener logisch dat dit ook nu zou worden geweigerd.

De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek werden ingediend. De ingediende bezwaarelementen hebben geen betrekking op het rooilijnplan of de zaak van de wegen en hoeven dus niet door de gemeenteraad te worden beoordeeld.

De omgevingsvergunningsaanvraag omvat de aanleg van een nieuwe weg en bijhorend rooilijnplan, alsook een gratis grondafstand, en dient bijgevolg voorgelegd te worden aan de gemeenteraad om te beslissen over het rooilijnplan en over de zaak van de wegen. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes zoals vervat in het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning overneemt.

De gemeenteraad spreekt zich niet uit over de wenselijkheid van het project en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening. Daartoe blijft de bevoegde vergunningverlenende overheid bevoegd.

Juridische grond

  • 15 mei 2009 en wijzigingen: Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en uitvoeringsbesluiten
  • 25 april 2014 en wijzigingen: Decreet betreffende de omgevingsvergunning en uitvoeringsbesluiten
  • 3 mei 2019 en wijzigingen: Decreet houdende de gemeentewegen

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijziging van de gemeenteweg Oostakker door aanleg van een deels nieuw te verharden weg en deels voet- en fietsverbinding  alsook het bijhorende rooilijnplan voor het gedeelte nieuw te verharden weg goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen goed. Ter hoogte van de nieuwe loten wordt een nieuwe verharde weg aangelegd van 4 m breed en uitgevoerd in grijze waterdoorlatende klinkerverharding. 

Artikel 3

Volgende lasten worden opgelegd:

  • De aanleg van de nieuwe verharde weg en de aanleg en/of uitbreiding van de nutsvoorzieningen elektriciteit en openbare verlichting, drinkwater en riolering zijn ten laste van de verkrijger van de vergunning. De verkrijger van de vergunning staat in voor de betaling van de kosten zoals voorzien in de offertes van de betrokken nutsmaatschappijen Fluvius, Pidpa en Pidpa-HidroRio.
  • Er dient een gratis grondafstand te gebeuren van het stuk grond zoals in geel aangeduid op het plan grondafstand aan gemeente Vorselaar om op te nemen in het openbaar domein van de gemeente (totale oppervlakte: 100 m²). De kosten voor de gratis grondafstand zijn ten laste van de verkrijger van de vergunning. 
  • De verkavelaar zal, in overleg met de gemeentelijke technische dienst, instaan voor de aanpassing van de bestaande weg ter hoogte van Oostakker 4 om een goede aansluiting te kunnen maken tussen de bestaande weg met voetpad en de nieuwe smallere verharde weg. 
  • De verkavelaar zal, in overleg met de gemeentelijke technische dienst, instaan voor de (her)aanleg van een comfortabele voet- en fietsverbinding vanaf de nieuw aangelegde weg tot aan de Riemenstraat. Deze verbinding wordt opgevat als een pad van minimaal 1,5 m breed in waterdoorlatende, onderhoudsvriendelijke verharding en daarnaast onderhoudsvriendelijk groen. Op het einde, t.h.v. de Riemenstraat, dient een fietssluis voorzien te worden.