Terug
Gepubliceerd op 30/03/2023

2023_GR_00024 - Intergemeentelijke samenwerking zwemwater - Intentieverklaring - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 28/02/2023 - 20:00 /
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Guy Peeters, voorzitter; Lieven Janssens, burgemeester; Luc Lauwereys, raadslid; Paul Laeremans, raadslid; Simon Dens, raadslid; Mizel Gebruers, schepen; Kobe Vercauteren, schepen; Sara Van Rooy, raadslid; Jos Bouly, schepen; Eva Somers, raadslid; Benny Van Hooghten, raadslid; Bea Landuyt, raadslid; Priscilla Geluykens, schepen; Viki Matheussen, raadslid; Glenn Van de Vel, raadslid; Sofie Theunissen, raadslid; Chris Van Opstal; Annick Verswijvel; Elly Beirinckx, algemeen directeur

Afwezig

Niels De Ceuster, raadslid

Secretaris

Elly Beirinckx, algemeen directeur

Voorzitter

Guy Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00024 - Intergemeentelijke samenwerking zwemwater - Intentieverklaring - Goedkeuring

Aanwezig

Guy Peeters, Lieven Janssens, Luc Lauwereys, Paul Laeremans, Simon Dens, Mizel Gebruers, Kobe Vercauteren, Sara Van Rooy, Jos Bouly, Eva Somers, Benny Van Hooghten, Bea Landuyt, Priscilla Geluykens, Viki Matheussen, Glenn Van de Vel, Sofie Theunissen, Chris Van Opstal, Annick Verswijvel, Elly Beirinckx
Stemmen voor 18
Viki Matheussen, Benny Van Hooghten, Eva Somers, Simon Dens, Glenn Van de Vel, Lieven Janssens, Sara Van Rooy, Luc Lauwereys, Sofie Theunissen, Kobe Vercauteren, Paul Laeremans, Mizel Gebruers, Jos Bouly, Annick Verswijvel, Bea Landuyt, Priscilla Geluykens, Chris Van Opstal, Guy Peeters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00024 - Intergemeentelijke samenwerking zwemwater - Intentieverklaring - Goedkeuring 2023_GR_00024 - Intergemeentelijke samenwerking zwemwater - Intentieverklaring - Goedkeuring

Motivering

Feiten en context

Door samen te werken binnen de regio kan de regio zorgen voor kwalitatief en betaalbaar zwemmen en kunnen de omliggende gemeentes, waaronder ook Vorselaar, aan gunstige voorwaarden gebruik maken van de drukst bezochte sport- en recreatie-infrastructuur van de regio.

Op 31 januari 2020 vond er een verkennend overleg plaats met de gemeentes uit Neteland, Kasterlee, Lille en Nijlen. De gemeentes werden gevraagd of ze bereid waren om mee na te denken over een gezamenlijk verhaal. Elke gemeente antwoordde op deze vraag 'ja' en vaardigde 1 politieke en 1 ambtelijke vertegenwoordiger af ter oprichting van de stuurgroep.

Met de stuurgroep werd op 30 juni 2020 een gemeenschappelijk doel en stappenplan opgesteld o.b.v. de verwachtingen van de gemeentes. Doel van de stuurgroep was om samen met de geïnteresseerde gemeentes/partners te onderzoeken hoe kwalitatief en betaalbaar zwemwater kan gegarandeerd worden op maat van de behoefte van onze regio en de verschillende doelgroepen.

Het projectplan ontstond vanuit het engagement van de aanwezige gemeentes en het geloof dat we samen die uitdagingen beter kunnen aangaan dan alleen. Een projectplan waar vanuit Herentals heel bewust de gemeentes de kans en tijd krijgen om zelf hun keuzes te maken. De stuurgroep ondernam volgende stappen in aanloop naar de intentieverklaring:

  • Stap 1: behoeftes gemeenten in kaart brengen (reëel en potentieel gebruik Netepark)
    • 30 oktober 2020: stuurgroep: resultaten behoeftebevraging
  • Stap 2: samenvatten tot gezamenlijke behoefte en concretisering engagement
    • Wie participeert mee in de haalbaarheidsstudie?
  • Stap 3: Definiëren opdracht haalbaarheidsstudie
    • 29 januari 2021: bepalen opdrachtomschrijving haalbaarheidsstudie
    • 30 maart 2021: goedkeuring opdrachtomschrijving raad van bestuur AGB Sport en Recreatie Herentals
    • 21 juni 2021: gunning raad van bestuur AGB Sport en Recreatie Herentals.
  • Stap 4: Haalbaarheidsstudie en businessplan
    • 22 september 2021: startoverleg
    • 7 juni 2022: presentatie eindrapport stuurgroep
    • 10 oktober 2022: presentatie eindrapport gemeenteraadsleden.

Naar aanloop van de haalbaarheidsstudie (stap 4) stapte de gemeente Lille uit het traject. Zij beslisten om zelf hun zwembad te vernieuwen. De gemeente Kasterlee stapte tijdens de studie ook uit het traject. Zij gaven aan om in de toekomst beroep te doen op het zwemwater van Lille. 

Tijdens de haalbaarheidsstudie bevestigde de stuurgroep de keuze voor één hoofdbad het Netepark. De gemeente Nijlen ligt geografisch te ver. Logischer voor Nijlen is om samen te werken met de omliggende gemeentes zoals Zoersel, Zandhoven en Berlaar. De stuurgroep vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om het engagement aan te gaan om binnen de regio Neteland de intentie tot samenwerking te bekrachtigen door goedkeuring van de intentieverklaring. De samenwerking zorgt ervoor dat de regio vanuit de aanbevelingen van de haalbaarheidsstudie de krachten kan bundelen om samen een nieuw Netepark te realiseren op maat van de regio Neteland in de volgende legislatuur.

Studiebureaus City D-Wes en Artabel onderzochten de meest wenselijke scenario's voor de regio in functie van de doelstelling, namelijk betaalbaar, voldoende en kwalitatief zwemwater voor de regio voor de komende jaren. Tijdens de studie werden verschillende scenario's onderzocht. Op basis van de resultaten van de studie werd beslist om 2 scenario's over te houden in functie van een latere realisatie.

  • Scenario 1 houdt een grote renovatie in van de huidige zwembaden van het Netepark op het huidig perceel.
  • Scenario 2 impliceert een volledige nieuwbouw op het huidig perceel van zwembaden het Netepark. Beide scenario's zijn afgestemd op de behoefte van de regio Neteland.

Regelgeving bevoegdheid

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56 van het Decreet Lokaal Bestuur.
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56 van het Decreet Lokaal Bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Keurt de intentieverklaring intergemeentelijke samenwerking zwemwater goed, en opteert bij voorkeur voor:

  • scenario 2:  nieuwbouw 
  • de bouw en uitbating via een PPS-constructie